>
  2 min. čitanja

Znate li zašto petkom jedemo ribu?

Znate li zašto petkom jedemo ribu?
Foto: Pixabay

Osim što je po novčanik lakša opcija, jeste li znali zašto se kod nas tradicionalno petkom jede riba?

Običaj je vezan za katolike, koji su odabrali petak kao dan za nejedenje mesa ili nemrs. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak “mali Veliki petak”.

No, zašto Katolička Crkva propisuje uzdržavanje od mesa? Naime, kršćani su nekad jeli meso u raznim slavljeničkim prigodama. Budući da su kršćani petak smatrali danom za spomen na Isusovu muku i smrt, nisu ga smatrali danom za slavlje pa tako ni danom kada se jede meso.

Meso koje uključuje oznaku za krave, kokoši, ovce i svinje na latinskom se označava riječju “carnis”. Međutim, ta riječ ne uključuje ribu, budući da se ribe nalaze u moru, a ne na kopnu, te je stoga riba dozvoljena petkom za ručak. Također, nekad je riba bila dostupnija i jeftinija nego meso te nije smatrana posebnom hranom.

Njeno veličanstvo – Srdela | | Morski HR
Valjda najzastupljenija riba na našim prostorima, opjevana u mnogim pjesmama, spominjana u mnogim tekstovima i knjigama je svakako srdela (lat. Sardina pilchardus). U Dalmaciji joj se tepa kao ribi

Danas nam je meso jeftinija opcija nego riba, pa su mnogi katolici zbunjeni zašto se petkom jede riba, a ne meso. Osobito oni koji više vole jesti ribu pa tu odredbu ne smatraju trpećim činom.

Kako ističe Hrvatska katolička mreža, namjera Crkve je potaknuti vjernike na djelo žrtve petkom kako bi suosjećali s Kristom na križu. Odredba da se petkom ne jede meso je samo osnovna uputa za vjernike, ali preporuča se činjenje dobrih djela.

Pa eto, uz dobra djela, ali i zdraviji život, jer konzumacija ribe je zdrava, želimo vam dobar tek!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SRDELA – 7 plus još koji razlog zašto od sve ribe izabrati najjeftiniju | | Morski HR
Kvalitetna hrana je skupa, no postoji izuzetak. Srdela je jedna od rijetkih izuzetno zdravih namirnica koje spadaju u “brzu hranu”, bilo da se radi o termički obrađenoj ili konzerviranoj rib
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.